کد مطلب:188954 شنبه 1 فروردين 1394 آمار بازدید:146

لحظه ی مرگ
از لحظه مرگ لحظه «احتضار» نام می برند. و آن هنگامی است كه فرد در حال ارتحال از این زندگی و در حال جان دادن است. یك پا در این دنیا و پای دیگر را در سرای دیگر نهاده است.

از این لحظه باقر العلوم علیه السلام این گونه خبر می دهد: هنگام مرگ شما مؤمنان، كه جانتان به گلو می رسد، فرشته مرگ در نزد محتضر، حاضر می شود و به وی می گوید: آنچه از دنیا آرزو داشتی از كف نهاده شده است؛ و آنچه آرزو از جهان دیگر داری، اكنون در پیش روی توست. در پیش روی تو پیشینیان راستگو، مانند رسول الله صلی الله علیه و آله و سلم و علی و ابراهیم (علیهما السلام) قرار دارند. [1] .

در حدیث دیگر كه از دو امام باقر و صادق (علیهما السلام) رسیده



[ صفحه 111]



است: هیچ روحی از جسد مؤمن جدا نمی شود مگر این كه در آن لحظه محمد صلی الله علیه و آله و سلم و علی و حسن و حسین (علیهم السلام) را می بیند و خوشحال می شود [2] .

همچنین فرد می گوید: به باقر العلوم علیه السلام عرض كردم به من حدیث رسیده است كه علی علیه السلام فرموده است، هر كس مرا دشمن دارد و به آن دشمنی بمیرد، در لحظه مرگ مرا خواهد دید. و هر كس مرا دوست بدارد و بر دوستی من بمیرد در هنگام مرگ مرا خواهد دید. باقر العلوم علیه السلام فرمودند آری رسول الله صلی الله علیه و آله و سلم را نیز می بیند كه در سمت راست وی قرار دارد، نعم رسول الله صلی الله علیه و آله و سلم بالیمین. [3] .

همچنین از حضرت این گونه روایت است، رسول الله صلی الله علیه و آله و سلم بر بالین یكی از انصار هنگام مرگش حاضر شدند و به فرشته مرگ (عزرائیل) فرمودند، با این مؤمن و رفیق من مدارا كن. فرشته در پاسخ گفت، مژده می دهم كه من بر هر مؤمن، مهربان خواهم بود، فانی بكل مؤمن رفیق شفیق. [4] .

از زبان باقر العلوم علیه السلام این گونه روایت است كه انسان های مؤمن به چشم روشنی ها و نعمت ها در هنگام مرگ مژده داده می شوند افراد تبهكار به خزی و رسوایی ها بشارت داده می شوند. [5] .

در حدیث دیگری می فرماید: هنگامی كه مرگ مؤمن (شیعه) فرا می رسد، فرشته مرگ به وی می گوید آنچه آرزو داری به تو داده می شود و آنچه از آن در هراسی، در امنیت می باشی. آنگاه دری بسوی جایگاهش



[ صفحه 112]



در بهشت گشوده می شود و به آن جایگاه نگاه می كند. و نیز همراهان خود را (رسول الله صلی الله علیه و آله و سلم و علی و حسن و حسین (علیهم السلام) در اطراف خویش مشاهده می كند. و این معنای آیه مباركه است: الذین آمنوا و كانوا یتقون لهم البشری فی الحیوة الدنیا و الاخرة. [6] «آنان كه ایمان آوردند و هماره تقوا پیشه ساخته اند، برای آنان در دنیا و آخرت مژده است».

از باقر العلوم علیه السلام در مورد نشانه های لحظه های مرگ مؤمن این گونه نیز روایت شده است. نشانه های مؤمن هنگام احتضار این است كه صورت وی روشن و سفید می شود، پیشانی وی عرق می كند و همانند اشك از چشمانش جاری می گردد. [7] .

و نیز از حضرت این گونه حدیث نقل است كه هنگامی كه مؤمن در قبر خویش قرار می گیرد اولین هدیه، كه به وی ارزانی می شود، مژده بهشت است، ان اول حبائك الجنة. [8] .


[1] بحار، ج 6، ص 190، ح 6.

[2] همان، ص 191، ح 37.

[3] فروع كافي، ج 3،ص 132.

[4] همان، ص 136.

[5] بحار، ج 6، ص، 188 ح 26.

[6] تفسير عياشي، ج 2، ص 134، بحار، ج 6، ص 177.

[7] فروع كافي، ج 3، ص 134.

[8] وسائل، ج 2، ص 820.